(źródło: Gazeta Wyborcza z dnia 22 kwietnia 2023 roku)

Zarząd Główny Związku Zawodowego Anestezjologów zgadza się z ogólną oceną Pani Redaktor zawartą w w/w artykule, że istnieje konieczność dokonania  zmian w organizacji i finansowaniu leczenia pacjentów w oddziałach intensywnej terapii w Polsce.

ZG ZZA od początku swojej działalności inicjował i popierał wszelkie działania mające na celu zwiększenie dostępności do leczenia i bezpieczeństwa pacjentów będących w stanach bezpośredniego zagrożenie życia i zdrowia, czego efektem było między innymi  wprowadzenie tak zwanych standardów anestezjologicznych.

ZG ZZA  zgadza się w szczególności z następującymi z tezami zawartymi w artykule :

1. W Polsce jest za mało łóżek  w oddziałach intensywnej terapii i należy dążyć  zgodnie z wytycznymi europejskimi do zwiększania ich udziału do 5% w stosunku do ogólnej liczby lóżek szpitalnych

2. Problemem dla  funkcjonowania oddziałów intensywnej terapii jest  brak efektywnych rozwiązań prawnych, systemowych i organizacyjnych dla  pacjentów w stanach terminalnych

3. Nieprawidłowości w sprawozdawaniu procedur i  świadczeń realizowanych w ramach umów z NFZ  faktycznie występują, ale  są to przypadki jednostkowe zwłaszcza, że Oddziały Intensywnej Terapii są wyjątkowo często kontrolowane przez NFZ

4. Wysoki wskaźnik śmiertelności przytoczony w artykule dotyczący  polskich oddziałów  intensywnej terapii w porównaniu z innymi krajami wynika  z wielu uwarunkowań takich jak: różnice w dostępności do leczenia spowodowanego małą liczbą łóżek, różnice w systemie opieki pooperacyjnej, systemy organizacji ochrony różniące się definiowaniem oddziałów intensywnej terapii, finansowanie terapii itd.

ZG ZZA ma nadzieję, że Ministerstwo Zdrowia, które odpowiada za organizację i finansowanie ochrony zdrowia w Polsce rozpocznie działania w celu poprawy dostępności i bezpieczeństwa leczenia pacjentów w oddziałach intensywnej terapii.

Dane Kontaktowe

tel./fax: (42) 676 08 43